Valtiovarainministeriö: Käyntiasioinnin kokoaminen yhteisiin palvelupisteisiin jatkuu kuudella alueella

Valtiovarainministeriön tiedote 22.06.2023:

Etelä-Savossa, Keski-Suomessa, Lapissa, Pirkanmaalla, Satakunnassa ja Uudellamaalla aletaan vuonna 2024 suunnitella ja toteuttaa uudistusta, jossa valtion käyntiasiointi kootaan yhteisiin palvelupisteisiin 2020-luvun aikana koko Suomessa. Samalla tehostetaan valtion tilankäyttöä, kun virastot muuttavat yhteiskäyttöisiin toimistotiloihin.

Yhteisissä palvelupisteissä on tavoitteena tarjota valtion virastojen palvelujen lisäksi myös Kelan, kuntien ja hyvinvointialueiden palveluita sekä antaa viranomaisasiointiin liittyvää neuvontaa ja tukea sähköiseen asiointiin. Valtionhallinnon palvelujen lähtökohtana ovat kattavat sähköiset palvelut, joita käyntiasiointi täydentää. Yhteiset palvelupisteet turvaavat käyntiasioinnin kattavan saatavuuden ja kehittävät nykyistä palvelutasoa ympäri Suomen, mutta samalla niiden avulla saavutetaan myös kustannussäästöjä.

Ensimmäiset yhteiset palvelupisteet ovat aloittaneet toimintansa vuonna 2023 Lahdessa Päijät-Hämeessä, Lappeenrannassa Etelä-Karjalassa ja Joensuussa Pohjois-Karjalassa.

”Opit edellisistä maakunnista mahdollistavat nopeamman suunnittelun useassa maakunnassa. Esimerkiksi Satakunnassa Porissa on ollut jo tämän tyyppinen uudistus käynnissä, ja olemme tehneet hyvää yhteistyötä jo heidän kanssaan. Tällä kertaa mukana on hyvin erilaisia maakuntia, mikä tuo omat haasteensa suunnittelulle ja toimeenpanolle. Yhteistyö alueellisten ja paikallisten toimijoiden kanssa on ensiarvoisen tärkeää jatkossakin”, toteaa kehittämisjohtaja Marko Puttonen.

Alueet valittiin niiden tarpeiden perusteella

Uudet alueet, joilla uudistusta lähdetään toteuttamaan, valittiin palveluntuottajia ja maakuntien liittoja kuullen. Valintaan vaikuttivat myös taloudelliset arviot saatavista hyödyistä. Esityksen maakunnista teki valtiovarainministeriö yhdessä valtion toimitiloista vastaavan Senaatti-kiinteistöjen kanssa.

Senaatti-kiinteistöt remontoi myös muita virastojen yhteisiä toimistotiloja maakunnissa, joissa palvelu- ja toimitilaverkkouudistus ei ole vielä käynnissä. Näissä projekteissa asiakaspalvelua ja yhteiskäyttöisiä tiloja kuitenkin kehitetään uudistuksen tavoitteiden mukaan, mutta esimerkiksi palveluvalikoima saattaa olla alkuvaiheessa suppeampi.

Palvelu- ja toimitilaverkkohankkeen ohjausryhmä päätti uusista uudistuksen toteuttamisalueista 21. kesäkuuta.

Lisätietoja:
Kehittämisjohtaja Marko Puttonen, puh. 0295 530 271, marko.puttonen(at)gov.fi
Neuvotteleva virkamies Jaana Salmi puh. 029 553 0286, jaana.salmi(at)gov.fi

Valtion palvelu- ja toimitilaverkon uudistaminen 2020-luvulla
Kysymyksiä ja vastauksia valtion palvelu- ja toimitilaverkon uudistamisesta
Tietoa uudistuksen etenemisestä alueilla