Liikenne- ja viestintäministeriö: Digibarometri 2022: Suomi jälleen kakkosena kansainvälisessä vertailussa digitalisaation hyödyntämisessä

Liikenne- ja viestintäministeriön tiedote 14.06.2022:

Suomi on jo kolmatta vuotta peräkkäin toisella sijalla Digibarometrin kansainvälisessä vertailussa. Viime vuoden tavoin ensimmäiseksi sijoittui Tanska ja tällä kertaa kolmanneksi nousi Norja.

Suomi on ollut tasaisen varmasti Digibarometrin kolmen parhaan maan joukossa koko barometrin olemassaolon ajan, vuodesta 2014 lähtien.

Digibarometri kertoo kansakunnan ”digitaalisen asennon” ja sen muutokset, myös suhteessa muihin maihin. Barometrissa mitataan digitaalisuuden yhteiskunnallista hyödyntämistä. Mittaus toteutetaan kolmella tasolla – edellytykset, käyttö ja vaikutukset sekä kolmella pääsektorilla – yritykset, kansalaiset ja julkinen sektori.

Parhaiten Suomi menestyi julkisen sektorin vertailussa. Heikointa menestys oli digitalisaation vaikutuksissa yrityssektoriin. Suomen sijoitus digitalisaation vaikutuksissa yrityssektoriin on ollut laskussa viime vuosina, vaikka yrityssektorin panostukset tutkimukseen ja kehitykseen ovat olleet keskimäärin samaa luokkaa suhteessa vertailun kärkimaihin. Panostusten kohdistumisessa on siis parannettavaa.

Teollisuuden digitaalisuus Suomessa huippuluokkaa

Tänä vuonna Digibarometrin erityisteemana on teollisuuden digitalisaatio. Barometrin mukaan Suomen, kuten myös muiden Pohjoismaiden, teollisuuden digitalisaatio on korkealla tasolla. Erityisesti Suomessa ja Ruotsissa valmistavan teollisuuden kehityksen aste on selvästi muuta Eurooppaa korkeampaa.

Teollisuudessa digitaalisen intensiteetin tasoon, eli digitaalisten teknologioiden käyttöönottoasteeseen, vaikuttaa esimerkiksi yrityksen koko ja toimiala. Pienillä yrityksillä intensiteetti on matala tai hyvin matala, kun taas suuryrityksissä taso on hyvin korkea.

Toimialoista sähkö ja lämmöntuotanto ovat digitaalisen intensiteetin asteeltaan huomattavasti keskimääräistä edistyneempiä, kun taas metallien jalostus menestyi vertailussa heikoimmin. Teollisuusyritysten digitalisaatio on kuitenkin vasta alkutaipaleella.

– Digitaalinen intensiteetti, eli investoinnit digitaaliseen teknologiaan ja osaamiseen, maksavat itsensä takaisin kansakuntien, yritysten ja yksilöiden kohdalla, liikenne- ja viestintäministeri Timo Harakka sanoo.

– Investointeja tarvitaan teknologioihin ja datan hyödyntämiseen, sekä erityisesti osaamiseen, sillä vain osaajat voivat käyttää uusia teknologioita ja dataa yritysten ja yhteiskunnan toiminnan kehittämisessä, ministeri Harakka jatkaa.

Digibarometri 2022 julkaisijat ovat työ- ja elinkeinoministeriö, liikenne- ja viestintäministeriö, Elinkeinoelämän keskusliitto EK sekä Suomen Yrittäjät. Toteutuksesta vastaa Etlan tytäryhtiö Etlatieto.

Lisätietoja:

erityisasiantuntija Aino Sipari, p. 050 326 5829, aino.sipari@gov.fi

Etlan tiedote 14.6.2022: Digibarometri 2022: Suomi kolmatta vuotta putkeen kakkossijalla, teollisuuden digiasteessa myös kärkikahinoissa
ETLA: Digibarometri 2022: Digivihreä siirtymä